Erasmus+ v dánské Kodani


V sobotu 6. října česká delegace ve složení paní učitelka Bártová, paní učitelka Truhlářová, žákyně a žáci Helena Hájková, Daniel Brož a Daniel Krákora z 8. A, Hana Míšková z 8. B a Adéla Hrudková z 8. C vyrazila reprezentovat naši školu na 3. mezinárodním setkání v rámci projektu Erasmus+: Eurotour: Engage Explore Evolve. Od posledního setkání v Catánii uteklo celkem 5 měsíců a my jsme mezitím stihli vytvořit deskovou hru, ve které se děti seznamují se zeměmi zapojenými do projektu, vytvořili jsme průvodce pro turisty po České Lípě, udělali a zpracovali rozhovory s pracovníky, kteří mají co do činění s cestovním ruchem. V září jsme natočili krátký film o památkách Českolipska. To vše jsme chtěli v Dánsku předvést.
Večer v Kodani na hlavním nádraží na děti čekali „náhradní rodiče“. Neděli strávily v rodinách, které pro ně připravily různé aktivity. A v pondělí začal pracovní den. Nejprve jsme dorazili do školy, následovala prohlídka Mosede Fort (pevnosti z 1. světové války), kde byla přednáška zaměřena především na neutralitu Dánska během 1. světové války, poté děti pitvaly kravské oko nebo rybu či lovily „mořské živočichy“ v rozbouřeném moři. V úterý nás čekala cyklistická prohlídka Kodaně. Všech cca 60 žáků, kteří se účastní projektu, včetně pedagogického dozoru, vyrazilo na kolech po památkách. Žáci dánské školy měli připraveny základní informace na jednotlivých zastávkách. Ujeli jsme cca 10 km, ale v prostředí, na které my Češi nejsme vůbec zvyklí. Ve středu byl náš nejdůležitější den. Museli jsme předvést, co jsme si připravili a naučili se. Dětem se to povedlo, škola na ně může být pyšná, neudělaly vůbec žádnou ostudu, naopak po boku Francouzů, kteří také jako jediní, splnili přesně zadání a umístily se na pomyslné první příčce. Odpoledne strávily všechny děti z projektu v klubu a při společné večeři.
Čtvrtek patřil opět historii. Vyrazili jsme do historického městečka Roskilde, kde je jednak katedrála, která je světovým dědictvím UNESCO a kde jsou pochováni dánští vládci od 15. století a jednak jsme navštívili Muzeum Vikingů. Děti měly možnost nákupu upomínkových předmětů. A už tady byl pátek, kdy jsme se ve škole slavnostně rozloučili a poté následovalo sportovní dopoledne. Některé děti odpoledne vyrazily do znovu otevřeného zábavního parku Tivoli, některé strávily odpoledne v rodinách. A v sobotu ráno jsme se sešli zase na hlavním dánském autobusovém nádraží a čekala nás cca 15ti hodinová cesta domů. Kolem půlnoci byli všichni účastníci zájezdu ve svých rodinách.








Komentáře

Oblíbené příspěvky