ERASMUS+/výprava do Catanie


08. 4. 2018 – neděle
V brzkých ranních hodinách se vydal pan učitel Havlásek s žákem Martinem Šulcem na dobrodružnou výpravu, v rámci projektu Erasmus+ s názvem Eurotour: Explore, Engage, Evolve, k největšímu italskému ostrovu Sicílii. Konkrétní město, do kterého oba dobrodruzi letěli, se nazývá Catania. Jedná se o 2. největší město ostrova, které je z jedné strany lemováno křišťálově čistým Jónským mořem a na straně druhé hlídané největší evropskou sopkou Etnou.
Nyní Vám ze svého pohledu budu vyprávět náš příběh:
Cestu dlouhou přes 2 500 km jsme absolvovali s jedním mezipřistáním v hlavním městě Tulipánů – Amsterdamu. Před příletem do cílové destinace, se pod námi výrazně měnila krajina – přes holandskou placku, italské alpy a moře se nakonec objevil ostrov, kde začalo naše dobrodružství.
09. 4. 2018 – pondělí
Po první noci jsme se sešli u jedné střední školy zabývající se námořní dopravou. Pro nás oba bylo velice neobvyklé sledovat naprosto odlišný studijní obor, který v ČR nemá obdoby – námořnictví. Ve škole nás provázeli samotní žáci v uniformách, kteří nám předváděli, jak se na trenažeru řídí loď, orientuje v mapách či podle hvězd v tamním planetáriu. Po zhlédnutí interiéru školy nás vzali do nedalekého přístavu, kde jsme měli možnost se podívat na školní jachtu, která slouží pro praktickou část výuky. Takové bylo naše první dopoledne…
Obědové menu pro nás bylo přichystáno naproti dominantě města – pevnosti Castello Ursino, který do roku 1963 ležel přímo u moře, avšak mohutnou sopečnou erupcí a masou lávy, která vytékala z Etny je nyní pevnost vzdálena od pobřeží cca 1 km.
Po obědě jsme nešli na tradiční italskou siestu, ale naopak se vydali na úžasnou Etnu.
10. 4. 2018 – úterý
Již v 8:00 jsme se všichni sešli před základní školou S. Giovanni Bosco, kde nás uvítala celá řada malých školáků a my si chvíli připadali jako hollywoodské celebrity. Ulička z dětiček nás zavedla do velkého sálu, ve kterém začalo slavnostní zahájení plné lidových tanečků, písní ba dokonce zazněla hymna z úst žáků školy Fratelli d’Italia.
Skončením slavnostního zahájení se přešlo k představení jednotlivých škol, kde jsme i my ukázali, jak se u nás vzděláváme, žijeme a máme se krásně oproti jiným zemím (tak si toho važme).
Odpolední program byl ve znamení workshopů – byli jsme rozděleni do tří skupin, kde každá skupina měla za úkol zjistit historii a zajímavosti o určitých místech v Catanii
• historické město Taormina
• přístavní města Aci Castello a Aci Trezza
• místní fauna a flóra – zejména mořská
Po ukončení 1. části workshopů následoval stmelovací bowling pro žáky i učitele.
11. 4. 2018 – středa
Nejslunnější den vyšel zrovna na celodenní výlet do historického města Taormina. Jedná se o jedno z hlavních turistických center Sicílie, zejména díky zachovalému řeckému divadlu, které bylo založeno ve 3. století před naším letopočtem. Dalšími dominantami jsou zachovalé gotické paláce, kostely a hlavním i lákadly pro všechny byla úžasná panoramata.
Cestou zpět jsme se zastavili v historicky prvním městě na Sicílii, které založili Řekové – Giardini Naxos. Jednalo se o přímořskou vesničku, kde jsme procházeli starými vykopávkami a pozorovali zachovalé zbytky z této kultury, jako např. různé amfory, dochované části lodí, zdobení, atd.
Poté jsme se již vrátili zpět do Catanie a tím pro nás končil den.
12. 4. 2018 – čtvrtek
Začátek dne byl věnován pro dokončení úterních workshopů, kde se již dolaďovaly poslední detaily pro páteční prezentaci ostatním skupinám.
Odpoledne bylo opět cestovatelské – centrum města a přímořské vesnice Aci Castello a Aci Trezza. Navštívili jsme katedrálu Sv. Agáty, kde má hrobku slavný místní rodák Vincenzo Bellini. Před katedrálou se nachází ochránce města v podobě Sloní kašny, která má městu přinášet štěstí a uchovávat Etnu, jak říkají místní „hodnou sopkou“. Poté jsme již přejeli do prvního přímořského města Aci Castello s nádherným hradem Normanno, nacházejíc se na lávové hoře u pobřeží. Druhá přímořská vesnice Aci Trezza má dominantu dokonce zakotvenou i v legendách o Polyfémovi, neboť jsou zde ostrovy Cyclops, které se dají objíždět výletní lodí.
Po náročném dni jsme šli do tradiční přímořské restaurace a ochutnávali různé mořské potvůrky.
13. 4. 2018 – pátek
Byl ve znamení prezentace všech workshopů, rozdání certifikátů, závěrečných řečí a rozlučkové diskotéky, kde nás italské děti učily nové choreografie.
Po rozloučení se všemi jsme se společně s Martinem šli podívat a okusit na vlastní kůži teplotu mořské vody a věřte, že pro nás byla teplá, ale Sicilští obyvatelé si klepali na čelo, co nás to napadá…
14. 4. 2018 – sobota
A jak se říká, domove sladký domove… po zvládnutých bezproblémových letech a noční cestě domů, jsme konečně ulehli v 1 hodinu ráno do postelí, ale až v neděli!















Komentáře

Oblíbené příspěvky